• Anouk Möller

10-Daagse stilte retraite, mijn ervaring

Bijgewerkt: 2 mrt 2020


In 2017 heb ik een 10-daagse stilte retraite gedaan in Zuid-Afrika. Hieronder vind je mijn persoonlijke ervaring en een korte uitleg over Vipassana meditatie.

Uitzicht op retraite terrein Zuid-Afrika, 2017

Waarom zou je dit doen!?!

Mijn stilte retraite hield in dat je 10 dagen niet mocht communiceren (ook niet non-verbaal), geen telefoon had, niet mocht schrijven of lezen. Je mediteerde 11 uur per dag vanaf half 5 's ochtends tot 21.00 uur 's avonds. Waarom zou je dat in godsnaam doen!? Dat was nou precies waar ik zo nieuwsgierig naar was! En daarom besloot ik het zelf te gaan ervaren.

Aan het begin van de 10 dagen had ik je kort door de bocht uitgelegd dat Vipassana meditatie inhoudt dat je urenlang stilzit en voelt hoe je adem in en uit je neus gaat. Maar het is meer dan dat;). Met deze meditatie activeer je je rechter hersenhelft, die ervoor zorgt dat je kan ervaren en voelen zonder oordeel (enkel sensatie). Tegelijkertijd gebruik je zo min mogelijk je linker hersenhelft die het stemmetje in je hoofd veroorzaakt met wat je allemaal nog moet doen en die betekenis geeft aan je ervaringen (Bijv. dat de sensatie die je voelt een onprettige pijn is). Met meditatie oefen je dus om het stemmetje in je hoofd wat minder aanwezig te laten zijn, en je gevoel en ervaring sterker aanwezig te laten zijn. Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker dit gaat. Als je dit lang genoeg doet ga je dit ook in je dagelijks leven merken. Je gaat hierdoor minder piekeren, beter aanvoelen wat je nodig hebt en wordt positiever.

Klinkt goed toch? Dat dacht ik ook, maar de eerste 3 dagen ervoer ik dat helemaal niet zo. Tijdens de meditaties kwamen er continue gedachtes bij mij op en dacht ik veel aan thuis. Ik bracht elke keer braaf mijn focus weer terug naar mijn ademhaling, maar voordat ik het wist was ik weer met mijn gedachtes bij thuis. Tel hierbij op dat je 11 uur per dag in een ongemakkelijke positie op de grond zit, geen enkele afleiding hebt en ontzettende heimwee hebt: Ik werd gek!!!

In het nu zijn maakt alles lichter

Als je ergens mee zat of een vraag had, kreeg je de kans om na de lunch bij de lerares langs te gaan en met haar te praten. Toen ik vertelde over mijn heimwee leerde ze mij dat ik dan eigenlijk (mentaal) nog helemaal niet hier, in het nu ben geweest. Dit klopte wel want ik dacht de hele tijd aan thuis en zag op tegen hoe lang ik nog 'moest'. Ze vertelde dat iets in mij mij hier gebracht had, dus wees hier dan ook. Dit opende mijn ogen en er ging een knop om. Ik begon mijn focus van verlangen naar thuis en afkeer van de vele uren meditaties om te zetten naar een focus op wat ik nu ging doen en niet meer dan dat. Ik merkte dat dit de retraite veel draaglijker maakte. Toen ik goed in de meditaties begon te komen werd het zelfs plezierig!

If you are depressed you are living in the past

If you are anxious you are living in the future

If you are at peace you are living in the present

Na 3 dagen veranderde de oefening en ging je je hele lichaam 'scannen'. Je ervaart de sensaties op alle plekken op je lichaam, maar geeft er geen betekenis aan.

Effect van de meditaties

Vanaf ongeveer de vierde dag merkte ik effect van de meditaties. Ik merkte dat al mijn zintuigen veel scherper werden en ik hele subtiele sensaties begon op te merken. Zo hoorde ik tijdens de pauzes elk klein vliegje langsvliegen! Daarnaast verdween de pijn in mijn onderrug die mij eerst zo afgeleid had. Dit was een teken dat mijn rechterhersenhelft (ervaring) actief was, maar mijn linker hersenhelft op dat moment op non-actief stond en ik dus niet oordeelde over de sensatie in mijn onderrug ("dit doet pijn, dit is een prettig sensatie of geen prettige sensatie").

Ik vond het te gek om dit te ervaren en het motiveerde mij om door te gaan. Ik ging steeds meer sensaties ervaren, maar om die onder woorden te brengen is lastig. Voor iedereen zijn die sensaties ook anders, dus het beste is om het zelf te ervaren.

S.N. Goenka (1924-2013)

De leraar/lerares

Er was een vrouwelijke Vipassana lerares aanwezig, die ons in de gaten hield tijdens de meditaties en bij wie we terecht konden met vragen. Vipassana leraar Goenka was in 2017 al overleden maar onderwees ons elke avond via een DVD over de theorie/filosofie van Vipassana. Hij noemt deze meditatievorm een levenskunst en hangt het niet aan een bepaalde religie. Goenka vertelt het volgende: In het diepere bewustzijn bouwt ieder mens blokkades op. Deze blokkades veroorzaken woede, angst en verdriet in ons leven. De Vipassana meditatie is een proces van zelfobservatie om blokkades in je diepere bewustzijn op te lossen.Hierdoor komt er meer ruimte in je leven voor balans, positiviteit en liefde.

Wat heb ik eruit gehaald?

Ben ik nu verlicht of altijd in balans? Nee, I wish! Dit is een langdurig proces. Ik heb wel een paar wijze lessen gehaald uit deze ervaring die mijn leven zeker wat makkelijker maken.

- Zoals hierboven beschreven heb ik ervaren hoeveel lichter het leven wel niet is als je in het nu leeft. Doordat ik dit zo nadrukkelijk heb ERVAREN leef ik er ook veel meer naar.

- Daarnaast ben ik mij nog bewuster geworden dat alles voorbij gaat. Beseffen dat alles continue in beweging is en elk gevoel ook weer weg gaat, kan soms een flinke troost zijn. Hierdoor verlies ik mij minder snel in negativiteit en accepteer ik het negatieve gevoel makkelijker.

- Ik mediteer nog steeds wekelijks en merk dat ik hier kalmer van wordt. Ik merk dit vooral doordat negatieve emoties minder intens worden. Door de stilte retraite heb ik een stevige basis gekregen. Hierdoor kan ik nu makkelijk in een meditatieve staat komen.

Tot slot wil ik nog even benadrukken dat dit stuk gaat over mijn ervaring en die was gelukkig positief:). Echter ervaart iedereen deze stilte retraite op een unieke manier. Als je nieuwsgierig bent geworden kun je kijken op www.dhamma.org voor meer informatie.

#Meditatie #Vipassanameditatie #stilteretraite #silentretreat #Goenka #psychocoaching #Vitaminme #psychocoachingHaarlem #PsychocoachingBeinsdorp #psycholoog

68 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Contact

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Dan kun je mij mailen naar:

E: anoukmoller@vitaminme.nl

Anouk Möller MSc.

Vitamin me Voedingspsycholoog & Psychocoach

Praktijk: Hillegommerdijk 417, Beinsdorp

             

​​

Naam *

E-mailadres *

Onderwerp

Bericht

Er wordt veilig omgegaan met uw persoonsgegevens, lees de privacyverklaring hier. 

Volg Vitamin me ook op:
  • Instagram
  • Facebook
unnamed.png

BTW-ID: NL002237703B80