• Anouk Möller

Ik doe eigenlijk niks 100 % en ik kan het je aanraden.

Ik doe eigenlijk niks 100 %, qua voeding dan.

Een voorbeeld: Ik noem mezelf vegetarisch omdat het de kortste manier is om duidelijk te maken dat ik geen vlees of vis wil aangezien ik dit 99% van de tijd niet wil. Ik draag mezelf echter niet op dat ik het niet MAG eten...vandaar die één procent. In de praktijk komt het erop neer dat ik ongeveer 2 keer per jaar vis - en 1 keer per 2 jaar vlees eet. Strikt genomen ben ik dus geen vegetariër. Ook mijn suikerinname beperk ik, maar zal ik mezelf niet verbieden.Ik hou namelijk van mijn vrijheid en het gevoel de keuze te hebben en mijn ervaring is dat iedereen die behoefte heeft. Vanwege mijn liefde voor alle wezens op aarde en de natuur kies ik er meestal voor om geen vlees of vis te eten. Dit mis ik dan ook niet. Echter kan ik heel soms toch graag vlees of vis willen en dat doe ik dan ook. Dit gun ik mezelf en ik zorg ervoor dat ik er dan ook flink van geniet.

Zet geen eten op de 'black list' maar zorg wel dat je bij al je eetmomenten een bewuste keuze maakt.

Waarom doe ik niet aan eetrestricties en raad ik dit ook aan?


Ik weet namelijk dat restricties en verboden voedsel bij de meeste mensen alleen maar leiden tot een obsessie met datgene. Zodra je namelijk iets absoluut niet ‘mag’, krijgt datgene iets ’magisch’ en ga je het verheerlijken in je hoofd. Zo zit het menselijke brein nou eenmaal in elkaar.


Lees ook: Wanneer heb je een eetprobleem?


Op deze manier een bepaald voedingspatroon volhouden kost heel veel energie en discipline. Vroeg of laat stoppen mensen dan ook meestal met deze restricties. Vaak overeet je je dan juist aan het 'verboden voedsel' om het gevoel van vrijheid waar je al die tijd naar snakte weer even te ervaren. Dit is een vicieuze cirkel waar je niet in wilt zitten.


Juist door jezelf toe te staan om al het soort eten te eten wordt die chips/chocola/snoep (vul in) alweer een stuk minder vaak aantrekkelijk.


Ik weet dat dit een beetje tegen je gevoel in gaat.

Daarbij is het ook wel belangrijk dat je bij ieder eetmoment nadenkt waar je nu echt behoefte aan hebt. Dit heeft intuïtief eten en dit kan je oefenen. Dit komt ook langs in het voedingspsychologietraject, maar ook nog zoveel meer om je te helpen aan een gezonde relatie met voeding.Zoveel klanten van Vitamin me vertellen vol verbazing dat hun grootste craving na een tijdje helemaal geen craving meer is! Tijdens het voedingspsychologietraject krijg je alle tools om af te komen van eetbuien, emotie-eten en overeten waardoor je moeiteloos leert eten op de manier waar jij achter staat. Ben je nieuwsgierig? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan via de website.


Lees ook: Hormonen, afvallen en sport.

36 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Contact

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Dan kun je mij mailen naar:

E: anoukmoller@vitaminme.nl

Anouk Möller MSc.

Vitamin me Voedingspsycholoog & Psychocoach

Praktijk: Hillegommerdijk 417, Beinsdorp

             

​​

Naam *

E-mailadres *

Onderwerp

Bericht

Er wordt veilig omgegaan met uw persoonsgegevens, lees de privacyverklaring hier. 

Volg Vitamin me ook op:
  • Instagram
  • Facebook
unnamed.png

BTW-ID: NL002237703B80