top of page
Foto van schrijverAnouk Möller

Alle zin en onzin over suiker

Er is al veel gezegd en geschreven over suiker. Suiker is niet zo gezond, dat is inmiddels wel duidelijk. De meningen over wat je moet vermijden als je met suiker wil minderen verschillen nog wel eens. Daarom dit artikel om het een en ander te verhelderen.


Wat zijn ook alweer de nadelen van suiker?


- Te veel suiker kan tot overgewicht en diabetes type 2 leiden. Te veel suiker verstoort je hormoonhuishouding wat met allerlei ziektes geassocieerd kan worden.


- Je wordt er moe van. Suiker zorgt voor een snelle piek en daling van je bloedsuikerspiegel waardoor je er snel energie van krijgt maar je daarna je juist ook snel weer moe zal voelen (en je daardoor behoefte krijgt aan nog meer suiker).


- Suiker beïnvloedt je emoties. Suiker kan je prikkelbaar en chagrijnig maken. Daarnaast voel je je vaak blij op het moment dat je het eet (waardoor je steeds meer wilt).


- Suiker is slecht voor je tanden. Het kan gaatjes veroorzaken.



 

Het stoppen of minderen met suiker wordt ons echter niet makkelijk gemaakt. Er zijn nog best veel misverstanden over suiker. Tijd om de zin en onzin over suiker eens duidelijk te maken.



" We moeten alle suiker uit ons leven bannen!"

Onzin.Geraffineerde suikers verbannen zou inderdaad een gezonde stap zijn. Dit zijn dus suikers die toegevoegd zijn aan een product (denk aan taart, snoep, sauzen). Producten die van nature suikers bevatten zoals appels en bananen kun je wel lekker eten aangezien hier ook veel gezonde vezels, vitaminen en mineralen in zitten. Als je producten eet zoals het in de natuur groeit en er zit van nature suiker in (zoals bij een appel) kan het geen kwaad. Ga je echter alleen de suikers uit deze appel halen en eten, dan is je lichaam hier minder blij mee.


"Als ik ahornsiroop gebruik voor mijn taart in plaats van tafelsuiker ben ik gezond bezig".

Niet waar. Ahornsiroop wordt net als tafelsuiker omgezet in glucose en jouw lichaam reageert hier dus hetzelfde op. Stevia geeft dan ook dezelfde nadelen. Enkel kan het dat alternatieve suikers zoals rietsuiker nog sporen van vitaminen of mineralen bevatten maar die hoeveelheid is te verwaarlozen.



"Tomatensaus uit pot bevat (toegevoegde) suikers".

Dat kan! Best veel kant en klaar sauzen bevatten geraffineerde (toegevoegde) suikers.

Gelukkig komen er ook steeds meer opties zonder toegevoegde suiker. Lees dus goed de ingrediëntenlijst op de achterkant van de verpakking.





"Als er geen suiker in de lijst van ingrediënten staat zit er geen suiker in mijn product".

Nope. Helaas worden er heel veel (schuil)namen gebruikt om suiker aan te duiden op producten met suiker. Bijvoorbeeld maltodextrine, dadelstroop, dextrose, agavesiroop of fructose. Dit is nog maar een kleine greep uit de mogelijke namen voor suiker. Er zijn wel meer dan honderd benamingen voor suiker! Hoe kun je dan controleren of ergens suiker in zit? Let vooral op woorden die eindigen op -ose, siroop, of stroop. Grote kans dat dit dan suikeris. Als je toch twijfelt over een woord, google het dan even. Het is aan het begin wat meer werk maar na een tijdje weet je in welke producten suiker wel of niet zit.


Dit waren de meest voorkomende misverstanden over suiker uitgelegd. Zoals aan het begin al verteld heeft suiker ook het effect dat je steeds meer en meer wilt. Als je dit heel sterk hebt kan het heel veel vergelijkingen hebben met een verslaving! Wil je hier vanaf? Kijk dan even wat het voedingspsychologietraject van Vitamin me jou te bieden heeft.






90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page