top of page
Foto van schrijverAnouk Möller

De Strategieën om suikerverslaving te overwinnen, ondersteund door voedingspsychologie

Bijgewerkt op: 22 aug 2023

Ontdek strategieën om suikerverslaving te overwinnen met inzichten van een voedingspsycholoog. Verken de onderliggende oorzaken, tips en strategieën om een gezondere relatie met suiker te krijgen.



Suikerverslaving


In de maatschappij van vandaag is suikerverslaving een probleem geworden, dat talloze mensen treft. Wetenschappelijk is het nog niet bewezen dat suiker verslavend is maar ontzettend veel mensen ervaren het wel als een verslaving en dat lijkt mij voldoende om dit serieus te nemen. Om los te komen van de greep van het hunkeren naar suiker, is een veelzijdige aanpak nodig die voeding, psychologie en zelfbewustzijn combineert.



De impact van suiker

De wetenschap achter suikerverslaving: Onderzoek suggereert dat suiker het beloningssysteem van de hersenen kan stimuleren, wat leidt tot onbedwingbare trek en verslavend gedrag dat vergelijkbaar is met dat van drugs. Hoe meer je ervan neemt hoe meer drang je ernaar krijgt. Dit komt mede doordat suiker dopamine activeert wat een gelukshormoon is.


De impact op de gezondheid: Overmatige suikerconsumptie is in verband gebracht met tal van gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en geestelijke gezondheidsproblemen. Het erkennen van de schadelijke effecten van suikerverslaving kan een sterke motivator zijn voor verandering.



Waarom is suiker zo verleidelijk?

1. Emotioneel eten: Veel mensen grijpen naar suiker als een coping-mechanisme om met stress, verdriet of verveling om te gaan. Het herkennen van emotionele triggers is cruciaal bij het aanpakken van de onderliggende oorzaken van suikerverslaving.


2. Gewoontepatronen: het herhaaldelijk consumeren van suikerhoudend voedsel in bepaalde situaties of omgevingen kan sterke associaties tot stand brengen die verslavend gedrag in stand houden. Het identificeren en doorbreken van deze patronen is een belangrijke stap in de richting van het overwinnen van suikerverslaving.


3. Voedingstekorten: Tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, zoals chroom, magnesium en B-vitaminen, kunnen bijdragen aan het verlangen naar suiker. Werken met een orthomoleculair therapeut kan helpen bij het identificeren en aanpakken van deze tekorten.



Strategieën om los te komen van suikerverslaving

1. Geleidelijke vermindering: Cold turkey-benaderingen leiden vaak tot negatieve bijwerkingen en terugval. Door je suikerinname geleidelijk te verminderen, kunnen uw lichaam en geest zich soepeler aanpassen. Begin met het verminderen van bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken en kies voor gezondere alternatieven.


2. Bewust eten: Bewust eten kan je helpen om je meer bewust te worden van je verlangen naar suiker, hun triggers en de emoties die ermee gepaard gaan. Neem de tijd om van elke hap te genieten, luister naar de signalen van honger en verzadiging van je lichaam en maak bewuste keuzes over je voedselinname.


3. Uitgebalanceerde maaltijden en snacks: Door ervoor te zorgen dat je maaltijden en snacks uitgebalanceerd zijn met eiwitten, gezonde vetten en vezels, kan dit helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en de hunkering te verminderen. Varieer in zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, magere eiwitten en volle granen.


4. Technieken voor stressbeheersing: Het vinden van alternatieve manieren om met stress om te gaan, zoals lichaamsbeweging, het beoefenen van mindfulness of meditatie, en het zoeken van sociale steun, kan de afhankelijkheid van suiker als coping-mechanisme verminderen.


5. Ondersteunende omgeving: omring jezelf met een ondersteunend netwerk van vrienden en familie die jouw doelen begrijpen en je kunnen aanmoedigen. Overweeg ook professionele begeleiding te zoeken bij bijvoorbeeld een voedingspsycholoog om je te begeleiden bij de uitdagingen van suikerverslaving.



Balans vind in suikerinname

tips voor balans vinden in suikerinname:

a) Herontdek natuurlijke zoetheid: verminder geleidelijk je inname van geraffineerde suikers en ontdek natuurlijke zoetstoffen zoals fruit of dadels. Hierdoor kunnen je smaakpapillen zich aanpassen en de subtiele zoetheid in onbewerkt voedsel waarderen.


b) Gebruik aangename alternatieven: experimenteer met gezondere opties die je zoete drang bevredigen. Zoals zelfgemaakte desserts met gezondere ingrediënten, pure chocolade of natuurlijk gezoete lekkernijen.


c) Oefen zelfcompassie: loskomen van suikerverslaving is een reis die geduld en zelfcompassie vereist. Omarm tegenslagen als leermogelijkheden en vier onderweg je vooruitgang.


d) Coping mechanisme: Werk aan het ontwikkelen van een gezonde relatie met jezelf en een gezonde manier van omgaan met stress en nare emoties.



Het overwinnen van suikerverslaving is een transformerende reis die het begrijpen van de onderliggende factoren inhoudt, het implementeren van evidence-based strategieën en het ontwikkelen van een gezondere relatie met voedsel. Door de inzichten van de voedingspsychologie in uw aanpak op te nemen, kunt u de vicieuze cirkel van hunkering naar suiker doorbreken, uw algehele gezondheid verbeteren en een evenwichtige en voedzame levensstijl omarmen.


Onthoud dat je de macht hebt om de controle over je verlangens terug te krijgen en een gezondere relatie met suiker aan te gaan. Zoek steun, wees geduldig met jezelf en omarm de reis naar een leven van uitgebalanceerde voeding en lekker in je vel zitten.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page