top of page

Is dik zijn altijd ongezond?In de gezondheidszorg ligt er veel focus op BMI en wordt gezondheid vaak gemeten met of je te dik bent. Er zijn dan ook eindeloos veel mensen die te dik waren (volgens de BMI) naar de diëtist gestuurd. Dik zijn wordt namelijk geassocieerd met veel gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten maar is dik zijn altijd ongezond?


Uiteindelijk is het ongezonde aspect aan dik zijn niet de centimeters maar te veel vet. De schade van te veel vet is echter sterk afhankelijk van waar het vet zit.

Vet ongezond?

Vet is de energie-reserve van je lichaam en is niet altijd ongezond. Een dikke buik, brede heupen of stevige benen is het vet dat je ziet. Zolang dit vet in vetcellen zit opgeslagen is het meestal niet zo erg. Als je echter meer vet aanmaakt dan je lichaam kwijt kan in vetcellen dan wordt het vet opgeslagen op andere plekken zoals je spieren en organen. Vet rondom je spieren en organen is altijd ongezond. Dit heet visceraal vet. Dít geeft de gezondheidsrisico's waar iedereen zo bang voor is zoals diabetes en hart- en vaatziekten en hormonale disbalans. Hoe snel jouw vetcellen verzadigd zijn en je lichaam vet gaat opslaan in je spieren en organen ligt aan je genen. Het kan dus zo zijn dat iemand dik is en bijna geen visceraal vet heeft en iemand die slank is wel al behoorlijk wat visceraal vet heeft. Dit zit echter aan de binnenkant en daarom lijkt iemand van buiten af niet veel vet te hebben.


Hoe gezond iemand is kun je dus eigenlijk niet beoordelen door te kijken hoe dik iemand is of door iemands BMI. Er zijn speciale meetinstrumenten om te bekijken hoeveel visceraal vet je hebt en dit zegt veel meer over je gezondheid. Ik ken iemand in mijn omgeving die ontzettend slank eruitziet maar toch te veel visceraal vet had in haar lichaam en dit is hartstikke ongezond. Zo zijn er ook mensen die stevig of dik zijn maar weinig visceraal vet hebben en dus gezond zijn. Het is dan ook verkeerd om te denken dat als je slank bent je alles kan eten. De zak chips doet een slank iemand even veel kwaad als een dik iemand. Een dik persoon kan gezond zijn als hij/zij gezond eet, veel beweegt en weinig stress heeft. Dit is dan diegene zijn bouw. Als iemand obesitas heeft is de kans echter groot dat de vetcellen verzadigd zijn geraakt en diegene ook visceraal vet heeft.


Gezondheid meten met BMI is te simpel.


Dik en fit

Wat bepaald je gezondheid

Dik zijn hoeft niet erg te zijn, het is vooral belangrijk hoe je aan het vet komt. Als dit komt door veel alcohol drinken, frituur of chocola eten en veel stress dan is dit niet gezond, hoe je lichaam er dan ook uitziet.


Slank zijn staat dus niet per definitie gelijk aan gezond zijn. Dik zijn staat niet per definitie gelijk aan ongezond zijn. Hoe je daar gekomen bent, maakt wel degelijk uit!


De stress van per se een bepaalde maat te moeten hebben en van crash-diëten zijn veel ongezonder dan een beetje extra lichaamsvet.

Stel dus niet een streefgewicht als doel, maar hoe jij je wilt voelen: hoeveel energie wil je hebben, hoe wil je je voelen over jezelf, hoe wil je voor je lijf zorgen en welke dingen wil jij kunnen doen? Welke levensstijl ondersteunt dit?


Wil je wel graag gezonder leven maar lukt dit niet? Dan spelen er wellicht mentale aspecten mee en kan ik je helpen als voedingspsycholoog. Lees hier verder.

Tot slot wil ik dit nog zeggen: Je voelt je veel beter als je gezond eet en je stress beperkt, welke maat je ook hebt. Wat ik heel belangrijk vind is dat je in ieder geval weet dat voor je waarde als mens het niet uitmaakt hoeveel vet je hebt.


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page