top of page

Faalangst: hoe kom je er vanaf?

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2020


Trillende knietjes als je moet presenteren, zweethanden voor die ene toets of onder je niveau aan het werk omdat je bang bent te falen? Iedereen heeft wel eens een mate van faalangst gevoeld. Maar wat als het je belemmerd om je doelen te behalen of een gelukkig leven te hebben?

Laten we het begrip faalangst eens onderzoeken. Waar komt het vandaan en nog belangrijker, hoe kom je er vanaf? Volgens de Dikke Van Dale betekent faalangst 'vrees om tekort te schieten'. Eigenlijk bij alles wat belangrijk voor je is, nieuw is en/of waar je beoordeeld wordt kan leiden tot faalangst.

6 tips om van je faalangst af te komen:

1. Stel realistische doelen

Vaak ontstaat angst mede doordat je te grote doelen hebt gesteld (vooral voor de

perfectionisten onder ons!). Ga daarom voor jezelf na of je doel reëel is. Het kan ontzettend veel angst wegnemen wanneer je je doelen bijstelt naar iets wat goed haalbaar is voor jou. Hiermee valt een gedeelte van de spanning weg en is het resultaat vaak beter! Bedenk bijvoorbeeld dat fouten maken op je eerste werkdag heel normaal is en dat je met een 7 voor die toets ook tevreden mag zijn.

2. Bereid je goed voor


Een goede voorbereiding vergroot je zelfvertrouwen om de taak tot een succes te brengen. Ik heb bijvoorbeeld voordat ik mijn eigen praktijk startte, opleidingen gevolgd, ervaring opgedaan, mentorgesprekken gehad en met veel mensen erover gesproken. Hiermee heb ik nu de zekerheid dat ik er klaar voor ben!

3. Breek je doel op in kleine stapjes


Wanneer jouw doel je een overweldigend gevoel van angst geeft is hij misschien te groot om in 1 keer te stellen. Vaak kan je doelen ook opbreken in kleine stapjes die minder angst opwekken. Focus je alleen op de eerste stappen die je gaat zetten en laat het grote doel even los. Als je die eerste stapjes hebt overwonnen, zul je merken dat dit een boost voor je zelfvertrouwen geeft en dat het einddoel gaandeweg steeds minder groot (lees: beangstigend) lijkt.

4. Bedenk je worst-case-scenario Als je weer eens zit te piekeren over je angst, werkt het volgende heel ontnuchterend. Bedenk wat realistisch gezien het ergste (the-shit-hits-the-fan-) scenario is wat je kan gebeuren. Is dit scenario het einde van de wereld? Is het iets wat je niet aankan? Als je antwoord ja is dan moet je je plannen misschien nog even herzien. Echter blijkt

het antwoord bijna altijd nee te zijn. Dan heb je niks te verliezen!

5. Wees niet te hard voor jezelf Iedereen heeft een innerlijke criticus. Echter is deze bij sommigen te scherp afgesteld. Herinner jezelf eraan dat het oké is om fouten te maken. Sterker nog, fouten maken is nodig om te groeien! Dus gaat het fout, bedenk dan wat je hiervan kan leren en probeer het nog een keer. Zo, dat haalt weer wat druk weg.

6. Ga het doen!!!!! Uitstelgedrag zorgt ervoor dat het in je hoofd een veel groter ding wordt dan het werkelijk is. De angst neemt toe en uiteindelijk stel je het maar af. In deze vicieuze cirkel wil je niet zitten! Doorbreek dit en ga doen wat je angst inboezemt. Dit kan namelijk alleen maar leiden tot twee scenario's. 1) Je ervaart dat het lukt en je angst neemt af. 2) Je ervaart dat het niet lukt en merkt dat dit niet zo erg is als je dacht. Daarmee neemt je angst ook af en probeer je het later gewoon nog een keer of stel je je doelen bij. NO BIG DEAL.

 

Last van hevige faalangst? Faalangst kan dermate hevig zijn dat het je doelen in de weg

zit! Soms zijn deze tips niet voldoende om over je faalangst heen te komen en is er persoonlijke coaching nodig. Klik dan hier voor meer informatie over Vitamin me psychocoaching.

186 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page