Gezond eten is verstandig, lekker veel sporten is gezond en als je een paar kilo afvalt vliegen de complimenten je om de oren. Je hebt het gevoel dat je als fitgirl goed bezig bent. Toch kan het zo zijn dat je in deze situatie een ongezonde relatie met voeding hebt en misschien wel orthorexia ontwikkeld.
Orthorexia is (nog) niet geregistreerd als officiële eetstoornis, maar de term wordt wel veel gebruikt om een groeiende groep mensen met een verstoorde relatie met voeding, sport en zelfbeeld aan te duiden.
Kortgezegd, hebben mensen met orthorexia een obsessie met gezond eten.
Echter komt daar ook vaak een obsessie met sporten, gewicht en lichaam bij.
Dit zijn de meest voorkomende symptomen bij orthorexia:
- Het obsessief checken van ingrediëntenlijsten en voedingslabels.
- Grote zorgen om de voedingswaarde van ingrediënten.
- Steeds meer voeding(sgroepen) uit het dieet schrappen (zoals suiker, koolhydraten, vlees)
- Niet meer iets anders kunnen eten dan wat 'veilig', 'gezond' of 'puur' voelt.
- Een enorme interesse in allerlei eetweetjes en in wat anderen eten.
- De hele tijd denken aan eten.
- Zorgen om wat er voor eten geserveerd zal worden bij anderen.
- Heel veel stress wanneer het eten dat je 'mag' of dat 'veilig' voelt niet beschikbaar is.
- Een obsessie met allerlei social media wat te maken heeft met gezonde voeding en levensstijl.
- Zorgen over hoe je lichaam eruit ziet.
Nu hoef je niet aan al deze punten te voldoen wanneer je orthorexia hebt. Tevens zou het ook kunnen dat je jezelf in een aantal punten herkent maar jij wel een gezonde relatie met voeding hebt. Het belangrijkste punt om te bepalen of iemand hiermee iets moet is eigenlijk wat er in het hoofd omgaat. Hoe diegene zich erbij voelt.
Krijg je ontzettend veel stress van voeding en kan je niet stoppen met hier over na te denken? Dan is het ontzettend waardevol om hieraan te werken met een voedingspsycholoog. Heb jij echter suiker uit je dieet geschrapt en maakt dit je gelukkig en heb je hiermee helemaal geen obsessie mee? Dan is er helemaal geen probleem.
Het verraderlijke van orthorexia is dat veel van deze symptomen ook als normaal of zelfs positief worden gezien of dat kunnen ze soms ook zijn. Daardoor herkennen mensen het niet snel bij zichzelf of een ander.
Daarom is de leidraad uiteindelijk of jij gelukkig wordt van jouw relatie met voeding of niet.
In de praktijk zie ik ook veel mensen die orthorexia periodes hebben die zich afwisselen met periodes die bijvoorbeeld lijken op het binge eating disorder. De rode draad hierin is dan ook weer een ongezonde relatie met voeding en daarom focus ik mij met het voedingspsychologietraject hierop: het bewerkstelligen van een gezonde relatie met voeding. Heb je hier interesse in? Lees dan hier verder.
Comments