top of page

De 5 fases van gedragsverandering

Als je ergens van baalt dan moet je het veranderen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Gedurende ons leven ontwikkelen we allerlei gewoontes en voordat je het weet heb je een bepaalde gewoonte waar je niet zo blij van wordt. Wat je dan ook wilt veranderen, de fases zijn meestal hetzelfde. Ik zal de 5 fases van transformatie toelichten met als voorbeeld een eetgewoonte.





1.Besef

De eerste fase is uiteraard besef. Er is een moment dat je beseft dat je bijvoorbeeld van het snoepen in de avond niet meer gelukkig wordt. Wellicht vond je het eerst een lekker ontspanningsmomentje maar merk je nu dat er meer nadelen zijn dan voordelen. Je besluit dus dat je hier vanaf wilt.


2. Verantwoordelijkheid nemen.

De volgende fase is verantwoordelijkheid nemen. De enige die dit kan veranderen ben jij. Het is belangrijk dat je hier volledige verantwoordelijkheid voor neemt. Als jij niet meer wilt snoepen in de avond dan ben jij de enige die ervoor kan zorgen dat dit gebeurt...ook als je huisgenoot wel snoept, ook als je vermoeid bent, ben jij de enige die kan zorgen dat het niet meer gebeurt.


Hier hoort ook bij dat je de stappen gaat ondernemen om hier vanaf te komen. Je kunt bijvoorbeeld het snoepgoed niet in huis halen, of een voedingspsycholoog inschakelen.


3. Vergeving.

Jezelf verwijten voor gedrag waar je niet blij mee bent heeft geen zin. Vergeving is een fase die voor veel mensen erg moeilijk is. Als het om eetgedrag gaat zie ik vaak schaamte. We neigen harder te zijn naar onszelf dan naar anderen. Echter is niemand perfect en was je hiervoor niet degene die je vandaag bent. Wellicht had je hiervoor nog niet zo sterk het besef als nu, of waren de omstandigheden anders waardoor je nog niet klaar was voor verandering. Wat je verhaal dan ook is, het is belangrijk dat je jezelf vergeeft. Vanuit vergeving kan je je gedrag veranderen op een ontspannen manier waar je gelukkig van wordt. Vanuit verwijt kun je transformeren op een manier die je wantrouwig maakt naar jezelf. Wat eten betreft ontstaat er dan vaak een gespannen relatie met voeding waarbij je continue de controle probeert vast te houden. Dit is haast niet vol te houden waardoor (extreme) terugval zeer waarschijnlijk is.



4. Vrede hebben met hoe het is gelopen.

Vrede hebben met dat je meer snoepte dan dat je lief is, betekent jezelf in de spiegel kunnen aankijken en geen schaamte meer voelen. Het is oké....jij bent oké. In plaats daarvan voel je trots omdat je er aan werkt.


5. Blijdschap omdat je er bent!

De laatste fase is uiteraard blijdschap! Je hebt eraan gewerkt, je hebt er de energie in gestoken en nu merk je dat de avonden zonder snoepen helemaal niet meer moeilijk zijn. Je merkt de voordelen van deze verandering en het snoepen zit niet meer in je routine. Nice!


 

Met het voedingspsychologietraject van Vitamin me geef ik je de tools om door deze 5 fases van verandering heen te komen. Hiermee kun je je eetgedrag veranderen, rust creëren in je hoofd en weer lekker in je vel komen.

170 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page