top of page

symptomen van anorexia.

Bijgewerkt op: 4 apr. 2023

In dit artikel gaan we het hebben over anorexia nervosa. Letterlijk betekent dit: ‘Geen honger hebben door een psychische oorzaak’. Dit kan echter misleidend zijn want mensen met anorexia kunnen wel degelijk honger ervaren!





Als je anorexia hebt, heb je de volgende symptomen:


- Je eet te weinig.

- Eventueel bewegingsdrang of gebruik van laxeermiddelen.

- Je hebt ondergewicht. * - Je hebt een verstoord lichaamsbeeld waardoor je jezelf dikker ’ziet’ dan dat je bent.

*Dit zijn de belangrijkste symptomen maar ik wil nog even een kanttekening zetten bij het ondergewicht dat erbij hoort. Dit symptoom hoeft er namelijk niet altijd te zijn. Anorexia is namelijk psychisch en zorgt voor een soort angst om te eten. Als je anorexia begon toen je overgewicht had kan het zo zijn dat je geen ondergewicht hebt maar psychisch wel in alle hevigheid in de eetstoornis zit. Ook zijn er veel anorexiapatiënten die werken aan herstel en daardoor een gezond gewicht bereiken maar psychisch is de anorexia nog zeer sterk aanwezig.


Er zijn veel meer symptomen die bij anorexia komen kijken dan de meeste mensen denken.



Ik noemde net al de angst voor eten. Eten kan zelfs paniek of depressieve gevoelens naar boven brengen bij anorexia. Sowieso hebben de meeste mensen ook depressieve klachten, trekken ze zich terug van sociale contacten en zijn de hele dag bezig in hun hoofd met eten.

Veel mensen zien anorexia als een dieet dat is doorgeslagen. Echter hoeft anorexia niet vanuit een afvalwens voort te komen. Soms begint het wel op die manier maar in een latere fase draait het vooral om controle. Soms begint het al met enkel een behoefte naar controle. Het gevoel van de ultieme controle kunnen houden voelt ’ergens goed'. De controle loslaten voelt als iets heel angstigs ook al weten de meeste mensen met anorexia op een gegeven moment rationeel wel dat meer eten nodig is, voelt het absoluut niet goed. Dit verschil maakt het dan ook een stoornis.

Ik benoemde het net al, soms kan een dieetpoging uitmonden tot anorexia. Een dieetpoging kan echter ook uitmonden tot een dieetobsessie, wat veel vergelijkingen heeft met anorexia. Lees ook: Wanneer heb je een binge eating disorder?


Een dieetobsessie


Bij een dieetobsessie ben je in je hoofd ook ontzettend veel bezig met eten. Het kan dat je allerlei verboden voedsel hebt, calorieën telt en van jezelf ontzettend veel dingen 'moet' omtrent eten en beweging.


Hiervan merk je allerlei nadelen zoals minder aandacht kunnen houden bij je werk/ gezin/ gesprekken. Wellicht vermijdt je ook sociale dingen zodat je niet van je eetpatroon hoeft af te wijken. Als je immers afwijkt van wat je je voorgenomen had om te eten voel je je ontzettend rot. Dit gevoel kan zo heftig zijn dat je er depressieve gevoelens bij krijgt. Bij een dieetobsessie kun je ook ondergewicht krijgen maar dit hoeft niet. Tot slot merk je dat je dieetobsessie je niet gelukkig maakt maar je het ook moeilijk vindt om te stoppen.


Dit is een beschrijving van het leven met een dieetobsessie maar eigenlijk zijn eetproblemen bij iedereen uniek en is het moeilijk om ze in een hokje te stoppen. Het kan bij jou ook net anders zijn of minder heftig zijn bijvoorbeeld.


Uiteindelijk gaat het erom dat jij gelukkig bent en het beste uit je leven haalt. Als je merkt dat jouw relatie met voeding dit in de weg staat dan is het supergoed om hier iets aan te doen.

Aanpakken wat je geluk in de weg staat, dat is wat succesvolle mensen doen. Het voedingspsychologietraject is geschikt voor mensen met eetproblemen in welke vorm of mate dan ook. Als jij gemotiveerd bent om hieraan te werken is het genoeg:). Hier kun je verder lezen over het voedingspsychologietraject bij Vitamin me.


159 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page