top of page

Sporten voor mentale stabiliteit

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2020


Natuurlijk weten we allemaal dat sporten gezond is. Het draagt bij aan het voorkomen van allerlei chronische ziektes, maar daarnaast is het ook erg belangrijk voor je geestelijke gezondheid! Zo blijken sporters 1,5 keer minder kans te hebben op een psychische stoornis vergeleken met niet-sporters.

Sporten als antidepressivum?

Doordat steeds meer onderzoek heeft aangetoond dat hardlopen helpt tegen o.a. depressie is er nu zelfs runningtherapie ontstaan. 3 Keer in de week een half uur hardlopen zou hetzelfde effect kunnen hebben als een licht antidepressivum! Hoe dan? Want als je depressief bent wil je het liefst in je bed liggen en is hardlopen wel het laatste wat je wil. In dat geval helpt een sportmaatje. Dan heb je een stok achter de deur om toch te gaan. Daarnaast kan je de drempel ook verlagen door te beginnen met wandelen (wat ook gezondheidsvoordelen heeft). Bewegen doet bewegen. Dus als je het doet, zal het steeds makkelijker worden om je ertoe te zetten. Als je het wandelen zonder al te veel moeite een aantal keer per week doet, kun je dit omzetten naar hardlopen. Op deze manier doorbreek je de negatieve vicieuze cirkel en heb je iets om trots op te zijn!

Sporten boost je zelfvertrouwen en vergroot je algehele mentale veerkracht. Hoe werkt dit?

Door te sporten gaat het lichaam efficiënter om met het verwerken van stress en angst. Alle 'feel-good' stofjes komen vrij, zoals endorfine, serotonine en testosteron. Veel mensen kennen tevens het volgende: Als je lang genoeg bezig bent wordt je hoofd leeg en verdwijnen even alle to-do lijstjes en loze gedachtes. Op dit moment komt dat hersendeel even tot rust en kan het herstellen.

Sporten is een uitstekend aanvullend remedie tegen stress, depressie en burn-out. Als je buiten in de natuur sport heb je nog meer effect, aangezien de natuur ook een positief effect heeft op het brein.

Vooral voor stemmingsstoornissen en een burn-out kan sporten soelaas bieden. Ben je te druk? Maak juist dan tijd! Hoogstwaarschijnlijk ben je dan juist toe aan het leegmaken van je hoofd. Hardlopen is overigens niet de enige manier, daarom gebruik ik liever de term sporten of bewegen. Iedere vorm van beweging is een verbetering voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Voor de een is een halve marathon een hele prestatie, maar als je in een depressie zit is een wandeling al een hele prestatie en mag je net zo trots zijn! Vergelijk niet met anderen, maar vergelijk alleen met jezelf. Als je elke dag een stapje zet, ben je goed bezig.

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page