top of page

Waarom afvallen vaak niet lukt + tips

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2020


Een populaire methode om af te vallen is door jezelf bepaald eten te verbieden zoals snoep, chips of gebakjes. Als je alle producten met bijvoorbeeld suiker zou weglaten val je meestal af. Slim toch? In theorie wel, maar in de praktijk gaat dit vaak anders. Om dit te begrijpen geef ik je een kort lesje uit de voedingspsychologie.

Op het moment dat je jezelf iets gaat verbieden gebeurt er iets in je hersenen. Je wordt obsessed met het verboden voedsel!

Het werkt hetzelfde als wanneer ik zeg om niet aan een roze olifant te denken. Te

rwijl je deze zin leest zul je waarschijnlijk al aan een roze olifant gedacht hebben (terwijl ik nog zo geschreven had om het NIET te doen!) Het brein maakt echter geen onderscheidt tussen niet of wel. Het brein maakt automatisch een plaatje van hetgeen waar je aandacht op vestigt.

Zo maakt je brein ook een heerlijk plaatje van dat gebakje wanneer je besluit dit NOOIT meer te willen eten. Wat gebeurt er als wij een plaatje zien van een lekker gebakje? Dan krijg je daar trek in! (Voor de gein even een plaatje bijgevoegd om het te ervaren, sorry! ;)

Door het voedsel te verbieden leg je er eigenlijk alleen maar meer aandacht op waardoor je er juist zin in krijgt en je brein allerlei goede excuses gaat verzinnen om het gebakje wel te gaan eten. Een enkeling met een ijzeren discipline en een spartaanse opvoeding zal dit misschien kunnen weerstaan maar zal hier ook last van ondervinden door die eeuwige discussie in zijn/haar hoofd. Voor de meeste mensen zal het verboden voedsel opeens aantrekkelijker worden dan ooit.

Het resultaat van de afvalmethode waarbij je voedsel op de black list zet, zorgt er juist vaak voor dat we meer van dit voedsel gaan eten!

Wat werkt dan wel? Jezelf niks helemaal verbieden. Sterker nog, ik adviseer om bewust te genieten van het gebakje, zonder schuldgevoel! Zou zonde zijn als je dit niet doet toch?

Door bewust te genieten van het gebakje en rustig te eten registreren je hersenen beter dat je dit aan het doen bent en zal je langer verzadigd zijn. Het is belangrijk dat je bewust plant wanneer je dit doet. Hierdoor is het geen falen, maar simpelweg balanceren en eet je daarna zonder moeite gewoon weer je groentes. Als je dan een craving hebt, heb je je snoepmoment al gepland, waardoor het makkelijker is om nog even te wachten tot het geplande moment. Dan heb je iets om naar uit te kijken:)

 

Wil jij graag afvallen of gewoon hulp bij het veranderen van je eetgedrag? Kom dan bij de voedingspsycholoog van Vitamin me. Lees er HIER meer over.

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page