top of page

Het temmen van het stemmetje in je hoofd

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2020


Hoe is jouw stemmetje tegen jezelf in je hoofd? Vriendelijk of kritisch? Veroordelend of begripvol? Tegen anderen willen we vriendelijk en begripvol zijn, maar ben je dat ook tegen jezelf?

Helaas is dit niet altijd het geval. Net als iemand anders zijn woorden iets met je doen, doen je eigen gedachtes dit ook. Het is dus belangrijk voor ons eigen zelfvertrouwen dat we ook vriendelijke gedachtes over onszelf hebben. Dit is echter nog zo makkelijk niet!

Soms vertellen we onszelf al zolang hetzelfde dat we er niet eens meer bewust van zijn. Iedereen heeft een aantal gedachtepatronen over zichzelf die onbewust vaak naar boven komen. Ook als je die gedachte niet zo door hebt, kan het wel je stemming beïnvloeden.

Als jouw gedachtepatroon een positieve invloed op je leven heeft: helemaal top! Houden zo! Als je merkt dat je gedachtepatronen je doelen of geluk ondermijnen dan wordt het tijd om hier iets aan te doen.

Om in het kader van voedingspsychologie te blijven een voorbeeld over afvallen: Mieke is niet blij met haar lichaam en wil graag afvallen.Tijdens gesprekken wordt zij zich bewust van een aantal gedachtepatronen die ze heeft. Ze verteld zichzelf (en mij dus ook in een gesprek) "Ach, dat overgewicht hoort ook gewoon bij mij!". Dit is een gedachte die Mieke zichzelf waarschijnlijk al jaren verteld. Mieke is er zeker van dat ze wil afvallen maar de gedachte dat het overgewicht bij haar hoort ondermijnd dit doel. Als het overgewicht immers bij haar hoort, geeft ze als ze afvalt een deel van haar zelf op en onbewust remt dit haar. Als we het hebben over of deze gedachte echt waar is beseft Mieke dat dit eigenlijk onzin is. Ze zit niet vast aan het idee dat overgewicht bij haar hoort. Ze kan zelf kiezen wat bij haar hoort! Uiteindelijk wordt haar nieuwe gedachtepatroon: gezond eten dat hoort bij mij. Dit is waar als je ernaar leeft en je leeft ernaar als je in deze gedachte gelooft! Aangezien Mieke toch echt graag wil afvallen is haar nieuwe gedachte 'gezond eten hoort bij mij' een stuk effectiever in het behalen van haar doel.

"Geloof niet alles wat je denkt"

Soms zijn gedachtes ontstaan in je jeugd of wanneer ze wel effectief waren. Zo'n gedachte kan in het vervolg als een gewoonte iedere keer in je opkomen. Echter hoeft zo'n gedacht helemaal niet waar te zijn. Op deze manier kunnen gedachtes die je hebt je doelen op allerlei vlakken ondermijnen.

 

Herken je dit bij jezelf? Ondersteuning nodig om hieraan te werken? Lees dan verder over Psychocoaching bij Vitamin me of het Voedingspsychologietraject.

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page