top of page

Wat levert meditatie nu echt op?

Tegenwoordig word je doodgegooid met het advies om te mediteren. Bijna iedereen lijkt het te doen, maar wat kan een beetje zitten op een kussentje je nou opleveren? Hieronder zal ik uitleggen wat meditatie precies met je doet.
Meditatie zweverig? Eigenlijk niet!

Het effect van meditatie is immers meetbaar bevonden en wetenschappelijk bewezen. Er is in een onderzoek van Harvard University bijvoorbeeld aangetoond dat alleen al 8 weken mediteren de hersenen positief veranderd. De hoeveelheid grijze stof in de hersenen neemt door meditatie toe. Grijze stof zorgt voor een beter functioneren in dat hersengebied. Normaal neemt grijze stof (en dus de hersenfuncties) af met ouderdom, maar onderzoek heeft aangetoond dat 50-jarigen die mediteren evenveel grijze stof hadden als 25- jarige. Mediteren houdt je hersenen dus eigenlijk jong!


"Mediteren is net zoiets als bewegen, maar dan voor vitale hersenen in plaats van voor een vitaal lichaam". - Lazar-


Je hersenen passen zich aan op hoe jij leeft. Dus ook als je regelmatig gaat mediteren is gemeten dat er in het brein veranderingen plaatsvinden die het leven positief beïnvloeden.


 


6 bewezen voordelen van meditatie:


1. Je concentratievermogen verbetert.

2. Je kunt emoties beter verwerken en reguleren.

3. Je wordt minder gevoelig voor angsten en stress.

4. Je wordt empathischer en krijgt meer compassie.

5. Je vermogen om informatie te begrijpen en te onthouden verbeterd.

6. Het houdt je hersenen jong.Klinkt goed toch? Al na 8 weken dagelijks mediteren zijn de veranderingen in het brein op de hersenscan te zien. Echter zul je zelf deze effecten waarschijnlijk niet even snel opmerken. Dit gaat namelijk geleidelijk. Wat je wel al snel kunt merken is dat je kalm en meer ontspannen wordt van mediteren. Zie je er erg tegenop? Al een paar minuten kan dit effect op je hebben. Genoeg reden om het te proberen.33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page