top of page

10 tips voor leven in het hier en nu.

Bijgewerkt op: 22 aug. 2023


In de snelle wereld van vandaag is het gemakkelijk om verstrikt te raken in de ratrace. We proberen altijd zo productief en efficiënt mogelijk te zijn. Steeds meer mensen willen meer leven in het hier en nu en een rustiger leven. Men realiseert zich (soms na een burn-out) dat het proppen van zoveel mogelijk dingen op een dag ook ten koste van iets gaat: de voldoening die je haalt uit de dingen die je doet en je gezondheid. Ik geef je tips voor leven in het hier en nu.

Kwantiteit gaat vaak ten koste van kwaliteit.

Met kwaliteit bedoel ik in dit geval de mate waarin jij plezier of voldoening haalt uit de dingen die je doet. Je haalt veel meer plezier uit de dingen wanneer er minder is en je bewust leeft. Bijvoorbeeld uit eten gaan met vrienden is op zichzelf een leuke activiteit (als je leuke vrienden hebt;) maar hoeveel je ervan geniet is sterk afhankelijk van wat je de rest van de dagen doet. Als je al een paar dagen ramvol zit met activiteiten is de kans groot dat je een stuk minder geniet van je etentje dan wanneer je een rustige dag achter de rug hebt.


Er zit heel veel waarde in het vertragen en genieten van de kostbare momenten van het leven. Slow living is een levensstijl die mindfulness, intentionaliteit en het het eenvoudig leven aanmoedigt.


Vrouw drinkt mindful haar koffie om te vertragen.

10 Tips voor leven in het hier en nu:


1. Mindful Mornings: begin je dag met intentie

Slow living begint met de eerste momenten van je dag. In plaats van naar je telefoon te grijpen zodra je wakker wordt, neem je wat rustige tijd voor jezelf. Doe bijvoorbeeld aan mindfulness-oefeningen zoals meditatie, een dagboek bijhouden of zacht stretchen. Dit zet een positieve toon voor de komende dag, waardoor je je taken met een helder hoofd kunt beginnen.


2. Ruim op en vereenvoudig je huis

Een rommelige omgeving kan leiden tot een rommelige hoofd. Omarm slow living door je huis op te ruimen. Doneer of verkoop spullen die je niet meer nodig hebt en creëer een minimalistisch en georganiseerd huis dat rust brengt. Een serene leefruimte kan je helpen om je meer geaard en tevreden te voelen.


3. Geniet van het koken en eten

In plaats van je toevlucht te nemen tot fastfood of voorverpakte maaltijden, probeer vers te koken. Kies wat vaker voor slow food: geniet van het struimen naar verse, lokale ingrediënten en investeer tijd in het bereiden van gezonde maaltijden. Ga zitten, geniet van elke hap en geniet van het gezelschap van dierbaren rond de eettafel. Deze bewuste benadering van eten verbetert ook de hele eetervaring.


4. Ontkoppel af en toe van de 'wereld'

In onze hyperverbonden wereld is het cruciaal om regelmatig los te koppelen en alles even los te laten. Plan gedurende de dag momenten zonder computer en telefoon in, vooral tijdens de maaltijden en voor het slapengaan. Neem deel aan echte gesprekken, lees een boek of breng tijd buitenshuis door. Dit zal je helpen om een diepere verbinding met jezelf en de mensen om je heen te ontwikkelen. Ik vind het bijvoorbeeld prettig om mijn telefoon uit te zetten rond 8 uur 's avonds en hem pas na het ontbijt weer aan te zetten.


5. Geef prioriteit aan rust en slaap

Slaap is essentieel voor het welzijn.Creëer een kalmerende bedtijdroutine, zoals een boek lezen of een warm bad nemen, om je lichaam te laten weten dat het tijd is om te ontspannen. Streef naar zeven tot negen uur ononderbroken slaap per nacht om weer fit wakker te worden.

Vrouw kijkt naar boom: slow living.

6. Omarm de natuur en buitenactiviteiten

In de natuur zijn heeft een helende werking op de mens en helpt ook zeker vertragen. Neem daarom regelmatig de tijd om in contact te komen met de natuur. Maak ontspannende wandelingen, ga picknicken of ga gewoon onder een boom zitten en kijk eens wat je allemaal voor moois ziet.


7. Oefen met 'nee' zeggen

Slow living toepassen betekent leren prioriteit te geven aan wat er echt toe doet en niet meer toestaan dat je agenda helemaal volloopt. Wees niet bang om "nee" te zeggen tegen dingen die niet in overeenstemming zijn met je waarden of die ervoor zorgen dat je overweldigd raakt. Waar die grens ligt moet je vooral voelen. Door gezonde grenzen te stellen, maak je tijd vrij voor activiteiten die je écht vreugde en voldoening geven.


8. Zoek een hobby die jou in het moment brengt.

Neem deel aan hobby's die mindfulness en ontspanning stimuleren, zoals tuinieren, schilderen of een muziekinstrument bespelen. Zoek een activiteit die jou helpt in het huidige moment te blijven in plaats van te focussen op het eindresultaat.


9. Cultiveer dankbaarheid en bewuste reflectie

Neem elke dag de tijd om na te denken over de dingen waar je dankbaar voor bent. Het bijhouden van een dagboek kan je helpen een positieve mindset te cultiveren en de kleine dingen in het leven te waarderen. Schrijven kan je ook helpen patronen, doelen en gebieden voor persoonlijke groei te identificeren.


10. Zorg voor zinvolle verbindingen

Focus je op relaties met familie en vrienden. Slow living stimuleert 'quality time' met dierbaren, bevordert diepere verbindingen zodat je mooie herinneringen creëert. Deel ervaringen, lach samen en steun elkaar tijdens de ups en downs van het leven. Dit heeft een veel positiever effect op je welzijn dan heel veel app-contact met mensen.



Slow living gaat soms best tegen het gevoel in omdat het ons onbewust is aangeleerd om altijd maar productief te zijn terwijl het echte goud in het 'nu' zit. Dan moeten we echter wel met ons hoof in het 'nu' kunnen zijn anders missen we het moment! Je kunt dit oefenen en af en toe een terugval hoort erbij. Ik hoop dat je door deze 10 ideeën toch een manier vindt om weer wat meer te vertragen. Doe een stapje terug, adem in en geniet van de reis van langzaam leven in een snelle wereld.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page