top of page

Je Weerstand verhogen op een natuurlijke manier.

Bijgewerkt op: 4 apr. 2023

We kunnen heel veel zelf doen om onze weerstand te verhogen en te zorgen dat we niet ziek worden. Voeding heeft sowieso een enorme invloed op onze gezondheid maar in dit artikel wil ik juist een aantal dingen belichten waar je misschien nog wel niet aan gedacht had.5 Zaken die enorme invloed hebben op je weerstand:


1. Gezonde relaties.

Ongezonde relaties kunnen je letterlijk ziek maken. De mensen waar je het meest om geeft kunnen je immers ook het meest pijn doen. Als jij een gespannen relatie hebt met mensen die je veel in je buurt hebt, dan geeft dit veel stress. Dit onderdrukt onbewust ook je weerstand en dit is nu net wat je nu niet kan gebruiken.2. Gezonde balans tussen inspanning en ontspanning.

Wij mensen hebben zowel inspanning nodig als ontspanning. Welke balans hiertussen goed is kan alleen jij voelen (en naar luisteren). Wanneer dit langdurig uit balans is kan dit ook je weerstand onderdrukken.

3. Gezonde manier van omgaan met emoties.

Voor je weerstand is het belangrijk dat je een gezonde manier hebt om om te gaan met emoties. Emoties wegdrukken kost onbewust ontzettend veel energie en heeft ook zijn weerslag op je lichaam. Bewust of onbewust brengt dit het lichaam stress en dit is niet goed voor de weerstand.4. Gezonde leefomgeving.

Een schoon en opgeruimd huis is goed voor je gezondheid en geeft rust in je hoofd. Tevens kunnen schimmels of bacteriën in je huis ervoor zorgen dat je lichaam al hard aan het werk is en kan dit je minder vitaal maken. Daarnaast is het belangrijk dat je thuis echt tot rust kan komen en je jezelf kan zijn. Alleen dan laadt je goed op.


5. Gezonde voeding & beweging.

Deze is waarschijnlijk niet nieuw voor je. Toch mogen deze belangrijke dingen niet ontbreken in dit lijstje. Gezonde voeding en beweging zorgen ervoor dat je lichaam optimaal kan functioneren waardoor het ook beter kan strijden tegen ziektes.


 

Bij sommige van deze punten is de link naar je weerstand misschien niet vanzelfsprekend. Daarom zal ik nog even toelichten hoe deze punten invloed hebben op je weerstand.


Al deze factoren hebben 1 ding gemeen: als ze niet goed gaan dan krijg je spanning en stress en dit verlaagt de weerstand.

Wat gebeurt er als je lichaam in stressmodus gaat? Dan gaat Jouw lichaam zich optimaliseren om te vechten of vluchten. Van oorsprong was dit heel nuttig als er bijvoorbeeld een leeuw achter je aan zat. Deze stressmodus zorgt er voor dat de functie die ziektes bestrijdt op een lager pitje wordt gezet zodat er energie vrij komt om te vechten of vluchten. Deze functie is van oorsprong voor korte momenten bedoeld, zoals wanneer we moeten vluchten voor een leeuw. Als de leeuw weg is gaat ons lichaam weer uit de stressmodus en gaat hij weer verder met ziektes bestrijden.Als je echter dagenlang in de stressmodus zit, zoals bij een ongezonde relatie, te druk leven of dagelijkse werkstress, dan blijft je lichaam continue in de stressmodus. Dit is knap vervelend als je middenin een pandemie zit aangezien je lichaam dagenlang ziektes bestrijden op een laag pitje heeft staan waardoor je minder weerbaar bent voor ziektes.


Om je weerstand te verhogen is stress vermijden dus ook minstens zo belangrijk als gezond eten en bewegen. Wil jij aan alledrie werken? Misschien vind je dit dan interessant.


37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page