top of page

Wanneer heb je een eetprobleem (of een probleem met eten)?

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2020


Hier kan ik heel kort over zijn: wanneer JIJ een probleem hebt met hoe je eet! En niet wanneer de 'samenleving' of iemand anders dit heeft. Pas als jij nadelige (psychische of fysieke) gevolgen merkt van je eetgedrag is het tijd om hier iets aan te doen.

Bij welk eetgedrag kan een voedingspsycholoog helpen?

Je kunt denken aan emotie-eten, eenzijdig eten, te veel eten, obsessief diëten, eetbuien en ga zo maar verder. Dit kan in extreme mate voorkomen, maar ook als jouw eetgedrag niet extreem is, is het toch een probleem als jij er persoonlijk last van hebt. Zelfs als je een perfect gezond eetpatroon hebt kun je een eetprobleem hebben. Waarom dan!? hoor ik je denken. Omdat je van binnen wel heel veel strijd kan hebben over wat je eet, of wanneer je eet. Dit kan je hartstikke ongelukkig maken en dat is zonde. Probleem genoeg om er wat aan te doen dus!

 

 

Moet ik overgewicht of ondergewicht hebben om te passen binnen een voedingspsychologie-traject?

Nee, zeker niet! Bij veel mensen met een eetprobleem is overgewicht of ondergewicht een symptoom van het eetprobleem. Echter hoeft dit niet en kunnen mensen met een gezond gewicht net zo sterk last hebben van een eetprobleem. Daarnaast zijn er ook mensen die helemaal geen eetprobleem hebben en wel volgens de norm overgewicht of ondergewicht hebben. Niet iedereen heeft immers een gemiddelde lichaamsbouw!

Je gewicht is wat mij betreft dan ook het minst interessant als psycholoog! Maar natuurlijk kan jouw gewicht voor jou persoonlijk wel een rol spelen. Sommige klanten zijn door hun gewicht bijvoorbeeld onzeker of hebben gezondheidsklachten waar ze last van hebben. Hier gaan we dan uiteraard mee aan de slag. Maar vooral door te focussen op je zekerheid terugkrijgen en gedragstechnieken om je eetgedrag gezonder te maken. Dat je vervolgens hierdoor ook je ideale gewicht bereikt is een mooi meegenomen symptoom van je fysieke en mentale gezondheid die stijgt tijdens het traject (en is daarom natuurlijk wel leuk om bij te houden).

Hoe kan het voedingspsychologie-traject mij helpen?

Zoals je misschien al kunt opmaken uit m'n verhaal ligt de grootste focus bij het voedingspsychologie-traject op je innerlijke wereld. Je gedrag verandert namelijk sterk vanuit hoe je je voelt. Dit mechanisme gaan we inzetten om jou je doelen te laten behalen. Andersom werkt echter ook: wanneer je gedrag verandert, verandert er ook iets in je innerlijke wereld. Ik zal je dan ook met verschillende gedragsverandering-technieken helpen dit een stuk makkelijker te maken. Als je mentale gesteldheid verbetert en je gedrag gezonder wordt dan zal je lichamelijke gezondheid vanzelf volgen. Uiteraard zal je gestegen lichamelijke gezondheid ook je mentaal een boost geven. Zo kom je in een positieve vicieuze cirkel terecht die je verder zal brengen dan je ooit had kunnen bedenken!

 

Wil je meer informatie over het voedingspsychologie-traject van Vitamin Me? Klik dan hier.

86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page