top of page

Niet ambitieus? Good for you!

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2020


Waarom? Omdat de mensen zonder carrière ambities (lees: die gelukkig zijn met waar ze zijn) eigenlijk best slim bezig zijn.

Ambitie heeft over het algemeen veel aanzien en kan soms ook heel leuk zijn. Echter worden mensen zonder ambitie om hogerop te komen nog wel eens verkeerd begrepen. Ze krijgen te horen dat het zonde is dat je je potentieel niet benut of zelfs gezien als lui.

Of dat nu waar is of niet, daar gaat het eigenlijk niet om toch? Het gaat erom dat je gelukkig wordt van de doelen die je stelt of niet stelt. Dat verliezen we tijdens de klim op de carrière ladder nog wel eens uit het oog!

Sommige gaan lekker op grote carrière ambities. Echter slaat de verheerlijking van carriére ambitie ook wel eens door. Dit zorgt voor onnodige druk en stress.

Ik heb regelmatig mensen op gesprek die gebukt gaan onder hun ambitie. Door de doelen die ze ooit gesteld hebben zitten ze op een functie die niet bij hen past of hebben ze een werk-privé balans waar ze niet bij gedijen of moeten ze dagelijks dingen doen die indruisen tegen hun gevoel. Vooral wanneer uit het gesprek blijkt dat het meer om opgelegde ambitie gaat geeft dit veel stress in plaats van voldoening.

In de loop van je leven kun je doelen gaan stellen die ontstaan doordat je denkt dat anderen dat van je verwachten. Sommige doelen zijn al zo oud dat je niet eens meer weet hoe en wanneer ze zijn ontstaan. Een veel gebruikte gedachte hierover is dan ook “Als ik die ... functie heb gekregen dan wordt ik echt gelukkig!”. Dat je ongelukkig wordt van de weg ernaartoe maakt dan niet zoveel uit. Zonde! De mensen die zo'n doel hebben behaald zullen kunnen beamen dat dit tegenvalt. Helaas is de gedachte dat je van een bepaald doel behalen gelukkig wordt iets wat we onszelf vertellen, maar niet waar is. Geeft het een geluksmoment: ja zeker! Maar het lange termijn effect is er niet.

Het leven is nu, dus waar je dan ook staat in het leven is het de kunst om zoveel mogelijk te genieten van wat er nu is.

Is ambitie dan iets slechts? Zeker niet! Uitdaging is een van de dingen die men in mindere of meerdere mate nodig heeft dus daar kunnen ambities aan gekoppeld worden. Echter is dit enkel nuttig als je gelukkig wordt van de weg ernaartoe. Zo niet, dan heb je een grote kans dat je gekozen doel eigenlijk niet de jouwe is.

Iemand die geen ambitieuze carrière nastreeft kan echter wel degelijk een heel ambitieus persoon zijn. Je kan bijvoorbeeld de ambitie hebben om een hele goede ouder te zijn, om zo vrij mogelijk te leven of je gezondheid te verbeteren.

Uiteindelijk hebben we allemaal de ambitie om gelukkig te zijn toch? Een ambitieuze carrière kan hier aan bijdragen maar kan dit ook juist ondermijnen. Dus wees slim en kies bewust welke ambities jou gelukkig maken en gooi de rest overboord.

 

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan hier verder over wat psychocoaching van Vitamin Me kan bieden.

301 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page