top of page

intuïtief eten en afvallen

Intuïtief eten en afvallen, gaat dat samen? Dit is een vraag die ik heel vaak gesteld krijg als voedingspsycholoog. Logische vraag als je bijvoorbeeld overgewicht hebt en je heel graag een gezond gewicht wilt maar je merkt dat diëten niet voor je werkt.

Intuïtief eten en afvallen kunnen heel goed samen en ik zal uitleggen hoe dit werkt.
Wat is intuïtief eten eigenlijk?

Bij intuïtief eten luister je naar het honger- en verzadigingsgevoel van je lichaam in plaats van dat je een bepaald aantal calorieën nastreeft of bepaalde eetregels hebt. Je 'mag' alles eten en maakt die keuzes door in te tunen bij je lichaam en je intuïtie. Eetkeuzes maken is simpel en je hebt rust in je hoofd. Emotie-eten valt je niet meer lastig. Klinkt fantastisch toch!?


Belangrijk om te weten is dat je intuïtie iets anders is dan een 'craving' om dat pak koekjes helemaal op te eten.

Een 'craving' is gedreven door een gevoel. Een gevoel is iets anders dan intuïtie. Intuïtie is zacht, fluistert meer en voelt goed. Een gevoel kan schreeuwen om dat pak koekjes bijvoorbeeld. Je gevoel is niet altijd goed om naar te luisteren (en soms ook wel). Je kan leren om deze 2 eetdrijfveren van elkaar te onderscheiden.


Bij écht intuïtief eten zal je niet overeten. Bij écht intuïtief eten zal je ook nooit de behoefte voelen om 2 repen chocola weg te proppen.

Deze behoefte komt altijd ergens anders vandaan en je kunt een hele hoop doen om die oorzaak aan te pakken.

- Soms zijn er andere emoties die je onbewust onderdrukt die leiden tot 'cravings'.

- Soms heb je zoveel eetregels dat je brein zich gewoon even 'vrij' wil voelen en dat doet hij dan door overdreven veel chocola te eten.

Intuïtief eten en afvallen

Als je deze emoties beter leert herkennen kan je ook leren hier op een andere manier mee om te gaan. Iedereen kan intuïtief eten.


De intuïtie was er altijd al...alleen kan het in de loop van de jaren ondergesneeuwd zijn door oordelen over eten en eetbehoeftes die vanuit emoties komen die niks met eten te maken hebben.

Hierdoor kan het goed dat je die intuïtie die weet wat jij nodig hebt al jaren niet meer 'hoort'.


Als je al deze lagen eraf 'pelt' dan kom je weer bij je werkelijke eetbehoefte. Deze eetbehoefte is nooit excessief en past bij je lichamelijke behoefte.

Logisch gevolg is dat je afvalt van intuïtief eten als je nu meer eet dan je lichamelijke behoefte is. Als jij nu boven je natuurlijke gewicht zit dan is het een kwestie van tijd totdat je gaat afvallen.


33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page