top of page

Symptomen verminderen van de menopauze door voedingspsychologie

Bijgewerkt op: 22 aug. 2023Als bij vrouwen de menopauze nadert, ondergaan hun lichamen significante hormonale veranderingen die kunnen leiden tot verschillende fysieke en emotionele symptomen. Ik krijg regelmatig in de voedingspsychologie praktijk vrouwen langs die last hebben van de symptomen van de overgang en hieraan willen werken door middel van Voedingspsychologie. Ik zal je uitleggen hoe een gezonde relatie met voeding symptomen van de menopauze kunnen verminderen.


Vrouw met overgang klachten.

Menopauze begrijpen:

De menopauze, meestal eind 40 of begin 50, markeert het einde van de reproductieve jaren. De daling van de oestrogeenspiegels tijdens de menopauze kan leiden tot verschillende symptomen, zoals opvliegers, stemmingswisselingen, gewichtstoename en verstoorde slaappatronen. Voedingspsychologie richt zich op de relatie tussen voeding, emoties en de algehele geestelijke gezondheid. Zo kan het waardevolle inzichten geven in het beheersen van deze symptomen.De impact van voeding op de menopauze:

Onderzoek wijst uit dat bepaalde voedingsmiddelen een cruciale rol kunnen spelen bij het verlichten van symptomen van de menopauze. Het opnemen van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan volle granen, magere eiwitten en veel groenten en fruit kan helpen om stemmingswisselingen te verminderen en het gewicht te beheersen. Bovendien is aangetoond dat voedingsmiddelen met veel omega-3-vetzuren, zoals vette vis en lijnzaad, ontstekingen verminderen en de cognitieve gezondheid ondersteunen, wat vooral gunstig kan zijn tijdens de menopauze.


Vrouw in de menopauze.

Voedingspsychologie benadrukt de emotionele relatie die individuen hebben met voedsel. Emotioneel eten kan de stemming beïnvloeden en symptomen van de overgang verergeren. Een ongezonde relatie met eten brengt ontzettend veel onrust mee, wat het eten van de voedingstoffen die je lijf ondersteunen in de overgang moeilijk maakt.


De menopauze kan een prachtige transformerende fase zijn die soepeler kan worden doorlopen door de integratie van de principes van de voedingspsychologie. Door je te concentreren op een uitgebalanceerd dieet, bewuste eetgewoonten en gerichte voedingsstoffen, kun je tijdens de overgang symptomen beheersen en emotioneel welzijn bevorderen. Met de juiste mindset rondom voeding kan de menopauze een kans worden voor groei, empowerment en het omarmen van een gezondere levensstijl.11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page