top of page

Schaamteloos me time! hoe doe je het

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2020


Anderen helpen en druk zijn dat voelt goed. Doen waar jij behoefte aan hebt en tijd voor jezelf nemen gaat vaak gepaard met schuldgevoel.

Veel van ons hebben behulpzaam en productief zijn hoog in het vaandel. Op het eerste gezicht prima waarden voor een gelukkig leven met voldoening. Echter wordt de randvoorwaarde om dit te laten werken vaak vergeten. Randvoorwaarde om daadwerkelijk productief en behulpzaam te zijn voor anderen is dat jij in balans bent!

Als je (te) veel van jezelf vergt lijkt het soms wel alsof je goed bezig bent, maar waar gaat dit ten koste van? Lontjes worden korter, er worden meer fouten gemaakt en plezier in wat je doet verdwijnt.

Andersom zul je vast wel eens ervaren hebben dat als je lekker in je vel zit, je veerkrachtiger, productiever en vriendelijker bent: je bent de beste versie van jezelf!

Om in deze staat van 'zijn' te komen is het belangrijk om te luisteren naar waar jij behoefte aan hebt. Voel je hierbij weerstand of schuldgevoel opkomen? Wees je dan bewust dat ook je omgeving veel meer aan jou zal hebben als je in balans bent. Wat het soms lastig maakt is dat het positieve resultaat voor anderen vaak indirect is.

Juist door een keer nee te zeggen op het werk ben je de volgende dag productiever. Juist door een keer nee te zeggen tegen je vrienden kun je als een vriend je belt oprecht geïnteresseerd luisteren. Juist door je kinderen een middag naar de opvang te brengen ben je daarna opgeladen om ze alle liefde en aandacht te geven. Je zult merken dat als je dit vaker doet het makkelijker wordt en dat anderen het zelfs gaan waarderen.

Soms ben je al lang gewend om je leven te laten leiden door alles wat 'moet' in plaats van te luisteren naar je gevoel. Verandering kan dan best ingewikkeld zijn.

Vitamine me psychocoaching kan je helpen helder te krijgen welke overtuigingen jou belemmeren en hoe je weer dichter bij je gevoel komt. Ben je geïnteresseerd, klik dan hier voor meer informatie.

95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page