top of page

Wanneer je lichaam verafschuwen je motivatie is om af te vallen.

Bodyshaming gaat je niet helpen om af te vallen. Toch nemen weinig mensen dit in een voedingspsychologie traject direct van mij aan. Ik zie ze meestal zoiets denken als: "Oh jee, komt zij weer met haar bodypositivity. Hiervoor kwam ik niet! Cliënten veroordelen zichzelf dat ze het zo ver hebben laten komen en weigeren hun lichaam te accepteren.Ze zijn bang dat als ze milder worden hun lichaam nooit meer zal veranderen. Dit is echter de grootste bullshit die we ons zelf vertellen.

Je lichaam nu accepteren sluit afvallen niet uit, het maakt het juist waarschijnlijker! Toen ik een eetstoornis had was ik er ook erg goed in om mezelf omlaag te praten en walgde ik van mijn lichaam. Dit voelde natuurlijk super naar. Wat ik niet realiseerde was dat ik ook bang was om dit los te laten. Ik was bang dat ik dan nooit meer zou afvallen.


In mijn geval kwam ik op zo'n diep punt dat ik besloot dat accepteren dat dit mijn lichaam was en te stoppen met het proberen te veranderen door diëten minder erg was dan blijven doen wat ik deed. Ik was namelijk continue bezig met eten, diëten en balen van de eetbuien die ik vervolgens had. Ik besloot dat dit het niet waard was en gaf me over. Ik accepteerde mijn lichaam zoals zij was.


Wat ik toen nog niet wist is dat vanaf dat punt alles veranderde. Ik liet het diëten los en onbewust verdwenen de eetbuien en viel ik zelfs af!


Waarom begreep ik toen nog niet maar nu wel en ik zal het je uitleggen. Korte termijn kunnen we met een dieet afvallen omdat we daar de focus op hebben. Dit doen we dan door bewuste keuzes te maken.


Echter gebruiken we meer dan 95% van de tijd ons onderbewustzijn. Ons onderbewustzijn wil graag dat alles op 1 lijn ligt. Automatisch (en onbewust) gedragen we ons zoals we ons voelen.Als we ons lichaam waardeloos en lelijk vinden zijn we automatisch geneigd om er slecht voor te zorgen. Als we ons lichaam goed vinden zijn we automatisch geneigd om er goed voor te zorgen. Jezelf gezond voeden gaat dus veel makkelijker als je ook met liefde naar je lichaam kunt kijken. Je lichaam haten en toch gezond eten kun je vaak wel even door er sterk op te focussen maar zodra je de focus verliest zal je gaan eten zoals je je voelt en begin je bijvoorbeeld weer aan de junkfood.


Wil je dus voor de lange termijn jezelf gezond voeden dan gaat je lichaam haten je enorm belemmeren. Ik weet dat het spannend kan zijn maar als je gezonder wil gaan eten maak je het jezelf makkelijker door toch te accepteren zoals je er nu uit ziet.

Kies ervoor om nu al van je lichaam te gaan houden en werk vanuit daar aan een gezondere levensstijl.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page