top of page

In 4 stappen Van frustratie naar acceptatie.

Ik heb een zoontje van 1 jaar en zoals bij zovelen sliep hij het afgelopen jaar niet zo best. Er was een periode dat hij gemiddeld genomen iedere 2 uur wakker werd en ik hem zo'n 3/4 keer per nacht voedde. Nu ik weer gewend ben om door te slapen denk ik, hoe dan?! Dat is zoooo zwaar! Toch ervaarde ik het toentertijd helemaal niet zo. Grappig hè, hoe alles relatief is? Achteraf gezien heb ik een aantal mindset trucjes toegepast, soms onbewust en soms bewust.


De mate van lijden word dan ook niet alleen bepaald door de feitelijke situatie maar ook enorm door je mindset.

We stuitten allemaal wel eens op nadelige situaties en als je dit zelf niet direct kan oplossen kan dit enorm veel stress opleveren. Echter kun je dit enorm verminderen door de juiste mindset.


In 4 stappen naar minder lijden:


  1. Welk verhaal vertel jij jezelf? Probeer eens na te gaan wat jij jezelf verteld over de situatie. Hoe interpreteer jij het? Wellicht kun je dit verhaal iets minder negatief maken. Hiermee bedoel ik niet dat je moet ontkennen dat de situatie nadelige gevolgen heeft. Met het verliezen van je baan bijvoorbeeld, is het gewoon een feit dat je er nadelige gevolgen van hebt. Echter kun je daarnaast misschien toch nog positieve gevolgen vinden? Ze hoeven niet op te wegen tegen de nadelen maar het helpt wel om er bij stil te staan. Je kunt beginnen om de interpretatie wat neutraler te maken in plaats van negatief. Dus in plaats van rotsituatie wordt het dan een situatie. Het is wat het is.

  2. Vergelijk jij je situatie met iemand anders of met hoe het vroeger was? Waarschijnlijk weet je dit al: vergelijken met anderen maakt je niet gelukkiger. Probeer wat dat betreft oogkleppen op te hebben en alleen naar je eigen situatie te kijken. Ik wist bijvoorbeeld prima dat er ook heel veel baby's zijn die al veel eerder heerlijk de hele nacht doorslapen. Als ik mij hiermee bezig gehouden had was het ongetwijfeld frustrerend geweest. Echter begon ik hier simpelweg niet aan. Ik deed bewust oogkleppen op en dacht niet eens na over dat 's nachts doorslapen ook een optie was. Ik keek alleen naar hoe het nu ging bij ons en dan zag ik dat het steeds beter ging. Als je dan al vergelijkt, dan kun je het beter met een slechtere situatie doen dan die van jou. Zo bedacht ik me elke keer weer dat ik blij was dat de kleine altijd zo snel weer in slaap viel. Lees ook: Hoe stop je met vergelijken?

  3. Verzet jij je tegen de situatie? Wees alert bij jezelf op gedachtes zoals: 'Dit kan niet, dit hoort niet, dit mag niet, waarom overkomt mij dit?'. Dit zijn allemaal gedachtes die wijzen op verzet. Je accepteert de situatie niet en dit maak het alleen maar erger. Probeer 'ja' te zeggen tegen de situatie. Je hoeft het daarmee niet meteen leuk te vinden maar je legt je erbij neer en dat zorgt ervoor dat het lijden minder is. Ik was nog steeds moe doordat ik 's nachts amper sliep maar doordat ik mij erbij neerlegde stoorde mij dit niet zo. Als ik 's nachts voor de 4e keer uit bed ging stond ik er bewust bij stil dat ik 'dit is niet te doen' omdraaide naar 'maakt niet uit, het is wat het is' en dit maakte de situatie meteen al minder vervelend.

  4. Zie jij jezelf als slachtoffer? Ook wanneer je in een situatie zit waar jij absoluut helemaal niks aan kan doen helpt het niet om in de slachtofferrol te stappen. Je bent dan natuurlijk ook geen dader maar nog steeds kun je ervoor kiezen om ook geen slachtoffer te zijn. Het is zo. Meer hoef je er niet van te vinden. Lekker neutraal zodat het niet erger wordt dan het is.


Lukt het niet meteen om dit toe te passen? Dat is heel begrijpelijk! Naarmate je dit bewust oefent zal het steeds beter helpen en ook steeds meer vanzelf gaan. Ik hoop dat je er wat aan hebt:).

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page