top of page

De balans tussen doelen najagen en leven in het nu.

Bijgewerkt op: 27 mrt. 2020


De balans tussen hollen en stilstaan kan best ingewikkeld zijn. Een valkuil waar veel mensen in trappen is dat ze zich verliezen in het werken aan een bepaald doel. Ze bijten zich hier zo in vast waardoor ze vergeten te genieten. Het streven kost zoveel stress dat mindful genieten niet meer lukt. Is dit ook jouw valkuil? Dan is dit artikel voor jou.

Laten we eerst even stilstaan bij waarom je je doel ooit hebt gesteld? Van origine is dit doel bedoelt om je gelukkig te maken, toch? Je geluk is dus het ultieme doel en je doelen zoals een nieuw huis, leuke baan, goed salaris zIjn hiervoor het middel. Het is daarom belangrijk dat je het onderliggende doel -geluk- niet uit het oog verliest.


Is jouw doel nog effectief in het dienen van je geluk?

Als je antwoord nee is zijn er 2 opties: Of je hebt de verkeerde doelen, of je werkt op de verkeerde manier aan je doelen.


 


Hoe behaal jij je doelen terwijl je geniet in het nu:


Stap 1.

Je doelen herzien.

Doelen gaan je alleen gelukkig maken als ze echt bij je passen. Een goede manier om na te gaan of jouw doelen de juiste zijn is om jezelf af te vragen waarom je deze doelen hebt? Komt de drijfveer echt vanuit jezelf? Of heb je misschien het gevoel dat 'het zo hoort', of wil je je ouders trots maken? Zorg dat je drijfveer van binnenuit komt en opgelegd is door anderen.

Stap 2.

Neem je overtuigingen onder de loep.*

Wat als je zeker bent dat je een bepaald doel heel graag wilt maar je toch heel veel stress hiervan ervaart? Of wanneer je hiervoor dagelijks taken moet doen waar je niet blij van wordt? Dan wordt het tijd om je overtuigingen over werken, doelen behalen en 'je best' doen, eens onder de loep te nemen.

Wat zou je moeten doen om je alledaagse leven ook leuk en luchtig te maken? Waarom zouden bepaalde dingen veranderen je doel in de weg zitten? Nu stuit je waarschijnlijk op een overtuiging. Nu daag ik je uit om niet te gaan twisten over of deze overtuiging waar is, maar vraag jezelf eens af of deze overtuiging effectief is! Helpt deze overtuiging je in je doel (en vergeet dan vooral ook niet het onderliggende doel: geluk). Welke overtuiging zou effectiever zijn in het behalen van je doel?


Stap 3.

Maak een game plan.

Bedenk hoe je stap voor stap bij je doel kan komen op een manier waarop je dagelijkse leven leuk blijft. Zorg dat er genoeg ruimte blijft voor alle andere mooie dingen in je leven en houd een tempo aan die prettig is.

Het mooie is ook dat als de reis al leuk is, het niet eens meer zo belangrijk is dat je de bestemming haalt! Tevens vergroot je de kans op succes juist als je vanuit ontspanning en liefde werkt aan je project in plaats vanuit stress (angst).

 

*Merk je een innerlijk conflict in je overtuigingen en kom je er niet uit? Dan kan ik ook eens met je meekijken naar welke overtuigingen jouw dwars zitten en hoe je deze weer functioneel kunt maken. Ik help je weer te genieten van het nu zonder dat je hoeft te stoppen met het werken aan je doelen. Lees hier meer over de online coaching.
63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page