Je hebt het goed voor elkaar. Je hebt voldoende geld, vrienden en een leuke baan, maar toch lijkt het bij anderen altijd beter.
Jezelf vergelijken is dé killer voor tevredenheid. Er is altijd wel iemand te vinden die meer heeft of beter is.
Of in ieder geval in jouw ogen. Want diegene kan dat zelf ook weer heel anders zien natuurlijk. Zo kan je jezelf helemaal gek maken, waardoor je altijd maar blijft streven naar meer.
We weten allemaal wel dat jezelf vergelijken niet handig is, toch blijft dit een valkuil voor veel mensen.
Waarom vergelijken we eigenlijk?
Vergelijken komt vaak voort uit onzekerheid en het kan ook simpelweg een gewoonte worden. Als je onzeker bent kun je naar anderen gaan kijken om te zien waar je staat. Echter is dit een behoorlijk onbetrouwbare methode. Er is namelijk altijd wel iemand te vinden die het beter heeft of slechter heeft dan jij. Het is maar met wat voor ogen jij naar iemand kijkt (of jezelf kijkt;).
Zo kan Lisa tegen Sandra opkijken omdat ze als 'powerwoman' een baan met een dik salaris heeft, terwijl Sandra opkijkt tegen Lisa omdat ze als 'powerwoman' 24/7 voor de kinderen zorgt en ook nog het huishouden goed voor elkaar heeft.
Wie bepaalt wat een ‘powerwoman’ is? Er is geen vaste maat voor welke situatie beter of slechter is. Het gaat er vooral om dat je het leven leidt dat bij jou past.
Of je leven goed of slecht is bepaal jij. Het is maar net met welke bril je je leven bekijkt.
4 stappen om te stoppen met vergelijken:
1. Ga bij jezelf na waarom je vergelijkt.
Als je jezelf vergelijkt op een bepaald gebied zegt dit meestal iets over waar Een bepaald verlangen zit óf een bepaalde onzekerhei. Tijd dus voor een beetje soulsearching! Waar wil je bevestiging over? Waar ben je onzeker over? Zit er een verlangen achter waar je nog niet bewust van was?
Als je bijvoorbeeld elke keer merkt dat je je baan vergelijkt met die van een ander zit er iets niet goed. Ga bij jezelf na waarover je twijfel hebt. Ben je onzeker over of je baan wel genoeg status heeft of baal je van je salaris? Misschien zit er wel een verlangen achter om iets heel anders te gaan doen qua baan. Welke vergelijking jaloezie opwekt zou iets kunnen zeggen over welke richting je op wilt.
Het kan natuurlijk ook dat je jezelf vergelijkt op een gebied waar je niks aan kan veranderen. Zoals wanneer je door ziekte in een rolstoel zit. Wellicht kun je dan werken aan het accepteren van deze situatie waardoor de vergelijking met mensen die kunnen lopen minder pijnlijk wordt (tevens helpt stap 4 dan ook).
2. Komt waarover je onzeker bent echt vanuit jezelf?
Iedereen is in de maatschappij wel een beetje gebrainwasht door wat in de huidige tijd in de 'mode' is om te doen en wat geprezen wordt en wat minder 'populair' is om te doen/zijn/te hebben. Probeer onderscheid te maken tussen wat je is aangeleerd om te vinden en wat JIJ echt vindt.
Oefening: Doe je ogen dicht. Beeld je in dat er geen anderen zijn om mee te vergelijken. Wat vind je dan van je baan/relatie of... (vul in)?
3. Kijk minder op social media.
Mooie foto's van anderen op social media wakkert het vergelijken ontzettend aan. Je ziet in een paar prachtige foto's iemands leven voorbij komen maar dit zijn natuurlijk vaak de leuke momenten. Het zegt vrij weinig over iemands alledaagse leven maar de rest van iemands leven fantaseer jij er zelf dus bij en dan kan dit je onvrede voeden. Vermijdt deze gewoonte door een tijdje minder te kijken op Instagram, Facebook of Linkedin.
4. Focus je aandacht op het positieve.
Zoals al eerder verteld is 'het goed voor elkaar hebben' een kwestie van door welke bril je kijkt. Dus waarom niet gewoon lekker een roze bril opzetten als je naar jezelf kijkt!
Wil je echt weten waar je staat? De enige manier is om te kijken hoe gelukkig je zelf bent met je leven, ongeacht wat andere mensen doen.
Kies er dus lekker voor om te focussen op het positieve. Geniet van wat je allemaal wel hebt en stop met vergelijken. Hierdoor wordt je een stuk gelukkiger en zal je dit ook uitstralen:)
Vind je dit lastig? Snap ik! De gewoonte van vergelijken en het altijd maar blijven streven kan best hardnekkig zijn. De psychocoaching van Vitamin me kan je wellicht helpen hier vanaf te komen.
Comments