top of page

Hoe maak je het beste van de pandemie tijd: 5 tips.

Bijgewerkt op: 4 apr. 2023

Veel mensen zitten door de coronacrisis (COVID19) thuis. Of je nu thuis werkt, voor je kinderen zorgt of dit op een of andere manier moet combineren: het kan nogal een uitdaging zijn.

Dan komt hier ook nog eens bij dat velen te maken hebben met onzekerheid over de toekomst, werk en inkomen en zorgen over je gezondheid of die van dierbaren om je heen.

Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen spanning en onrust ervaren in deze tijd. Hoe ga je hiermee om? Ik hoop je hiervoor wat nuttige handvaten te geven :).





5 Tips om je hoofd koel te houden als je thuis zit:


1. Ritme en regelmaat.

Niet alleen baby’s, maar ook wij volwassen gedijen goed bij ritme en regelmaat. Het lijkt eerst misschien verleidelijk om de hele dag thuis in je pyjama te zitten. Toch wordt je hier uiteindelijk niet gelukkig van. Probeer zoveel mogelijk je normale ritme aan te houden. Zet doordeweeks je wekker op tijd. Kleed jezelf aan en doe je haar in model. Deze kleine ritueeltjes geven ons onbewust een goed begin van de dag.

2. Breng structuur aan en plan vooruit: Vrijheid om je eigen tijd in te vullen zoals je zelf wilt kan heel fijn zijn maar kan ook overweldigend voelen. Als alles open ligt is het soms moeilijk om te kiezen wat je gaat doen en kan dit je juist minder productief maken. Een vaste structuur verzinnen voor je thuisdagen kan je helpen. Bedenk wat in jouw situatie het beste zou werken en stel ook bij waar nodig.

Hoe kun je dit doen?

Splits je dag in een stuk of 4/5 blokken. Bijvoorbeeld een blok werken, een blok eten en ontspannen, een blok met je kinderen spelen en daarna jullie standaard avondrituee. Bedenk ook hoeveel uur een blok duurt (en ga hier vervolgens soepel mee om). Bedenk een ritme die in jouw situatie het beste werkt. Ook als je geen werk hebt en niet voor kinderen hoeft te zorgen zal een vaste structuur je goed doen. Bijvoorbeeld een blok huishouden/kasten uitruimen , een blok eten en bellen met iemand, een blok voor hobby’s en dan je vaste avondgewoontes.

Plan vervolgens elke avond in wat je wil doen tijdens de blokken die je hebt. Schrijf dit op en vink het af! Hierdoor ben je je bewust van wat je allemaal doet en voorkom je het lamlendige gevoel.


3. Beoefen mindfulness:

Terugdenken aan hoe je week er normaal uit zag en wat er nu allemaal niet kan kan veel onvrede, stress en angst opwekken. Probeer daarom juist in deze tijd zoveel mogelijk in het nu te zijn. Het is wat het is en het scheelt een hoop frustratie als we dat kunnen accepteren. Die acceptatie van de situatie is echter best een uitdaging.


Om je hierbij te helpen kun je het volgende inbeelden: Wat als je dit leven dat je nu leeft je hele leven al had. Wat als je niet beter wist dat je veel thuis was en je de bios of kroeg niet eens kende? Hoe zou je je dan voelen bij je huidige leventje? Als er een andere invulling van de dag in je opkomt, doe dit dan ook gewoon. Door je huidige situatie niet te vergelijken met het verleden of een verwachte toekomst voorkom je dat je gefrustreerd raakt. 4. Hou een dagboek bij:

Kalmeer je hoofd door te schrijven in een dagboek. Schrijf je zorgen van je af en merk dat het je weer een stukje lichter maakt. Daarnaast zal later interessant zijn om terug te lezen wat je ervaringen waren tijdens de coronacrisis.

5. Wees lief voor jezelf:

Heb je het moeilijk? Oordeel niet over jezelf, het is oké. Dit meemaken is uniek en het is dan ook niet gek als je hierdoor anders bent dan dat je van jezelf gewend bent of bepaalde dingen niet lukken. Geef jezelf eraan over, accepteer en stel de verwachtingen van jezelf bij. Dit kan al heel wat spanning doen verdwijnen.

 

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Al zijn deze handvaten natuurlijk vrij algemeen aangezien iedereen zijn situatie weer anders is. Wil je hulp op maat om deze tijd mentaal goed door te komen? Dan kun je ook contact opnemen voor een afspraak psychocoaching (via Skype uiteraard;).





43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page