top of page

Voeding voor geestelijke balans

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2020


Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Dit zul je waarschijnlijk wel eens gemerkt hebben: Als je veel stress ervaart krijg je vaak ook fysieke klachten erbij, zoals hoofdpijn, maagklachten, vermoeidheid etc.

"An apple a day keeps the doctor away". De kennis dat gezonde voeding bijdraagt aan een gezond lichaam zit diep in onze cultuur geïntegreerd. Maar wist je ook dat voeding bijdraagt aan een gezonde geest?!

Psychische problemen kunnen namelijk ook gerelateerd zijn aan bepaalde voedingsstof tekorten! Dus als je psychisch niet helemaal lekker in je vel zit, is het zeker de moeite waard om ook aandacht te besteden aan je voedingspatroon.

Voedingsstoffen hebben namelijk invloed op hoe goed jouw hersenen bepaalde boodschappen overbrengen zoals je 'happy-neurotransmitter' serotonine of de 'rustgevende-neurotransmitter' GABA. Je kan je voorstellen dat als de boodschappen in je hersenen niet meer in goede proporties worden doorgegeven je psychisch flink uit balans kan raken.

 

Hieronder een aantal van de meest voorkomende voedingsstof tekorten die invloed hebben op de psyche:

  • Somberheid, depressie --> magnesium tekort --> zit in bladgroente, fruit, volle granen, noten, peulvruchten.

  • Concentratie-/geheugenproblemen, stemmingswisselingen, depressie, slapeloosheid, geïrriteerdheid of zelfs wanen --> B12 tekort --> zit in Melkproducten, vis, vlees en eieren.

  • Angst, nervositeit, onrust, chaotisch, snel overprikkeld, kort lontje --> GABAtekort (door combinatie van voedingsstof tekorten --> die zitten in groene groente, zaden, noten, bananen, uien en eieren.

Als je de voedingsmiddelen in het lijstje leest, zal het je opvallen dat er vooral pure, onbewerkte voeding uit de natuur wordt genoemd. Dit is geen toeval, aangezien de natuur voeding produceert die precies goed aansluit bij wat we nodig hebben. Klachten of niet, voor iedereen is het aan te raden om veel natuurlijke producten onbewerkt te eten. Hierdoor kan je lichaam het beste functioneren en zorgen voor de juiste stofjes zodat je geestelijk in balans blijft.

Soms is voeding niet genoeg en kan je de voedingsstoffen via supplementen binnenkrijgen. Raadpleeg echter eerst een arts voordat je deze veranderingen in je dieet aanbrengt.

Vind je het moeilijk om je eetgedrag te veranderen? Wellicht is het voedingspsychologie traject van mij iets voor je. Naast de psychocoaching technieken om bepaalde patronen in gedrag, emoties en overtuigingen te doorbreken kijken we ook naar je levensstijl om de balans te vinden. Voor meer informatie over Vitamin Me psychocoaching klik je hier.

96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page