top of page

Tips voor wanneer je in een (winter)dip zit!

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2020


Vandaag een kort, maar krachtige blog. Het gaat niet over een depressie, of zware burn-out, maar gewoon over een dip. Waar iedereen wel eens een periode last van heeft. Dat gevoel van bleh, ik heb geen zin en het uit bed stappen gaat niet van harte. Vooral aan het einde van de winter hebben veel mensen hier last van. Tijd voor de zomer! Maar aangezien ik dit niet kan regelen voor je, geef ik je een paar tools die je zelf in de hand hebt om je beter te voelen:)

Een dip betekent dikwijls dat je de afgelopen tijd te veel energie hebt verbruikt en er te weinig oplaadtijd tegenover stond. Daarom hieronder 5 tips om dit weer in balans te krijgen en snel over je dip heen te komen.

 

1. Kom in beweging!

Dit kan een sportlesje zijn, maar ook een stevige wandeling of fietstocht (als je hard maar sneller gaat kloppen). Hierdoor komt er endorfine vrij en knap je een stuk meer op. Moeite om je ertoe te zetten? Begin dan met een 'beweeg-doel' die wel makkelijk haalbaar is, zoals lopend naar de supermarkt.

2. Zorg dat je elke dag buiten komt, het liefst in de natuur.

De activiteiten die we op een dag doen zijn toch meestal binnen. Terwijl we veel beter opladen als we buiten zijn (en dan het liefst met veel natuur om je heen). Daarom vind ik het altijd fijn om het sporten buiten te doen, dan heb je 2 in 1!

3. Stel je doelen bij. Heel belangrijk! Als je niet zo lekker in je vel zit, kunnen de kleinste dingen al heel veel moeite kosten. Vraag dus ook niet zoveel van jezelf als dat je normaal zou doen. Wees lief voor jezelf en stel kleine doelen waarvan je zeker weet dat ze haalbaar zijn en wees trots!

4. Zoek sociale contacten op.

Veel mensen hebben de neiging om zich terug te trekken wanneer ze in een dip zitten. Probeer jezelf er dan toch toe te zitten om met iemand af te spreken of te bellen. Je zal zien dat als je het eenmaal doet het altijd meevalt en je er zelfs van opknapt. Iemand anders kan je even uit je eigen gedachten halen en biedt een ander perspectief en dat is soms gewoon heel erg nodig:)

5. Doe elke dag IETS wat je leuk vindt voor jezelf. Veel mensen hebben het druk of gunnen het zichzelf niet. Zonde! Want elke dag even iets leuks voor jezelf doen moet voor iedereen haalbaar zijn en geeft je weer nieuwe energie. Vind je het moeilijk om hiervoor tijd te maken? Ook hierbij geldt, begin dan klein: bijvoorbeeld door een tijdschrift voor jezelf te kopen en een 20 minuten in te plannen om deze te gaan lezen met een lekkere kop thee.

Tot slot: Wees lief voor jezelf! En dat is ook wat je met bovenstaande tips doet. Men is erg geneigd om ontzettend hard te oordelen over zichzelf als het even wat minder gaat. Hier ga je je natuurlijk niet beter door voelen! Bedenk eens hoe je over een vriend of vriendin zou denken die in jouw situatie zit. Meestal ben je daar veel milder en vriendelijker tegen. Zorg dat je deze vriendelijke houding ook naar jezelf hebt. Op deze manier zul je een stuk sneller over je dip heen komen!

 

Lukt het je niet om over je dip heen te komen en ben je het zat? Zoek dan hulp. Klik hier om meer te weten te komen over mijn psychocoaching Vitamin Me.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page